utworzony przez Cezary Nowicki | 01 October 2019 | Ocena: 5.00 / 5 | Opublikowano w: Pozostałe

Ciągły pośpiech, nadmiar obowiązków i brak czasu nie sprzyjają samodzielnemu przygotowywaniu posiłków do pracy. Warto jednak pamiętać, że zdrowa zawartość lunchboxa stanowi podstawę dobrego samopoczucia i poprawia efektywność. Jakie wegetariańskie przekąski zabierać ze sobą do pracy, aby jeść smacznie i zdrowo?

Oceń artykuł:
Średnia: 5.00 / 5 (1 głosów)

Kotleciki z kalafiora ze szczypiorkowym akcentem

Warzywna wersja klasycznych kotletów wprawi w zachwyt niejednego miłośnika mięsnych specjałów. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartości odżywczych. Sam kalafior wykazuje natomiast silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.

Zanim przystąpisz do gotowania, kup:

  • główkę kalafiora,
  • posiekaną natkę szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 100 g sera feta.

Jak wykonać kalafiorowe kotleciki?

Kalafiora podziel na różyczki i zblanszuj, a następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Powstałą masę połącz z jajkami, rozdrobnionym czosnkiem, pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszaj i zagęść bułką tartą. Tak przygotowane „ciasto” podziel na mniejsze kuleczki, lekko je spłaszcz i podpiecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

Wskazówki

  1. Po przeciśnięciu kalafiora przed praskę warto nieco odsączyć nadmiar wody, aby masa była bardziej zwarta.
  2. Przechowywanie gotowych kotlecików w zamrażarce może poskutkować utratą formy podczas kolejnego podgrzewania.

Warzywna sałatka w słoiku z nutą słodyczy

W roli popularnych lunchboxów rewelacyjnie sprawdzają się także… słoiki! Klasyczne szklane opakowania przeżywają obecnie swój renesans, a to wszystko z kilku względów. Po pierwsze – są ekologiczne, po drugie – nie transferują zapachów, a po trzecie – ułożona w nich warstwowo sałatka wygląda smakowicie.

Zanim przystąpisz do przygotowania, uszykuj:

  • garść szpinaku,
  • pół garści rukoli,
  • awokado,
  • czerwoną cebulę,
  • gruszkę,
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika.

Jak wykonać słoiczkową sałatkę?

Wszystkie składniki dokładnie umyj. Usuń pestkę i skórkę awokado, a następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę. Czerwoną cebulę drobno posiekaj. Gruszkę pokrój w cienkie plasterki. Składniki układaj warstwowo w następującej kolejności: rukola, gruszka, szpinak, awokado, czerwona cebula, pestki słonecznika.

Wskazówki:

  1. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo, dlatego warto zjeść ją maksymalnie kilka godzin od przygotowania.
  2. Warzywno-owocowa kompozycja doskonale smakuje także w towarzystwie oliwy z oliwek.

Pieczone warzywa z dodatkiem aromatycznego sosu

Jedną z najszybszych wegetariańskich przekąsek są pieczone warzywa. Nic dziwnego – nie dość, że są smaczne, to ze względu na pieczenie zachowują cenne witaminy i wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Aby nieco urozmaicić to danie, warto serwować je z wyrazistym sosem lub dipem.

Zanim przystąpisz do gotowania, przygotuj:

  • 2 marchewki,
  • 2 bataty,
  • 2 garści żółtej fasoli szparagowej,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 łyżki tahini,
  • 3 łyżki wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • świeżą natkę pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak wykonać mix pieczonych warzyw?

Warzywa dokładnie umyj. Marchewki pokrój w plasterki, bataty i ziemniaki w ćwiartki. Odetnij końcówki fasoli. Tak przygotowane składniki ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos – wymieszaj tahini z wodą, sokiem z cytryny i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej dipem warzywa po upieczeniu.

Wskazówki:

  1. Warzywa będą miększe, jeśli przed pieczeniem zostaną zwilżone oliwą z oliwek.
  2. Wielbiciele pikantnych przekąsek mogą posypać jarzyny przed upieczeniem pikantną papryką wędzoną.

 

Opublikowano w: Pozostałe

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.

TOP