Gotowy wzór CV kucharza - przykład do pobrania
Przykładowy wzór CV kucharza. Wraz z postępem gastronomicznym wymagania dotyczące kucharzy znacznie wzrosły. W ostatnich latach osoby pracujące w gastronomii zaczęto porównywać z artystami, nie rzadko zdarza się również, że to nie lokal ale kucharz tam pracujący działa jak magnes przyciągający klientów. Bez wątpienia kucharz musi być pasjonatem, który cały czas dąży do ideału. I właśnie tę pasję należy jak najmocniej wyeksponować zarówno w CV jak i w liście motywacyjnym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w CV kucharza powinno skupić się na przedstawieniu wartości jakie możesz wnieść do przedsiębiorstwa. Zaprezentowany poniżej wzór należy traktować dość ogólnie.
[toc]Wzór CV
Wzór listu motywacyjnegoCurriculum Vitae
Dane osobowe
Wykształcenie
VMI Wyższa Szkoła Kulinarna w Warszawie
LXXII Liceum Ogólnokształcące im. gen. Jakuba Jasińskiego w Warszawie
Doświadczenie zawodowe
Hotel Złote Dęby – kucharz. Zakres obowiązków:
- Przygotowywanie przystawek, dan głównych oraz deserów.
- Wzbogacanie menu.
- Zwierzchnictwo nad pomocą kuchenną.
Restauracja The Olive – kucharz. Zakres obowiązków:
- Przygotowywanie przystawek, dań głównych oraz deserów.
- Raportowanie towaru.
- Sprawowanie opieki nad młodszym kucharzem.
Restauracja Dom Polski - młodszy kucharz. Zakres obowiązków:
- Przyjmowanie dostaw.
- Pomoc przy przygotowywaniu dań.
- Przygotowywanie przystawek.
Kursy i szkolenia
- Kurs gotowania kuchni hiszpańskiej.
- Kurs cukiernictwa.
Dodatkowe umiejętności
- Język angielski na poziomie C1
- Język niemiecki na poziomie B1+
- Prawo jazdy kategorii B
Zainteresowania
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia molekularna.
Cechy i kompetencje wymagane na stanowisku kucharza:
- Doświadczenie w zawodzie.
- Wysoka kultura osobista.
- Znajomość wartości energetyczny i odżywczych poszczególnych potraw.
- Podzielność uwagi oraz umiejętność działania pod presją są to cechy niezbędne do wykonywania tego zawodu, które powodują wzrost efektywności pracownika.
- Wytrzymałość fizyczna.
- Wyczucie estetyki, większość osób najpierw „je oczami”, właśnie dlatego ważne jest aby danie dobrze się prezentowało.
Zakres obowiązków kucharza:
- Przygotowywanie potraw.
- Nadzorowanie świeżości używanych składników.
- Estetyczne prezentowanie potraw.
- Udzielanie gościom informacji na temat składników użytych do przyrządzenia dania.
- Dbanie o czystość i porządek pracy.