Przykładowy wzór listu motywacyjnego kucharza. Wraz z popularyzacją gastronmii i zwiększeniem ilości restauracji i barów wymagania stawiane kucharzom znacząco się podniosły. Z całą pewnością dobry kucharz powinien pasjonować się gotowaniem, i dążyć do ideału. Właśnie eksponowanie pasji powinno być kluczem do napisania dobrego listu motywacyjnego. Musisz oczywiście pamiętać również o tym, aby skupić się na pokazaniu wartości dodanej jaką możesz do restauracji wnieść. Zaprezentowany poniżej wzór listu motywacyjnego kucharza należy traktować dość ogólnie.

Dla kucharza dostępny jest Wzór CV Wzór Listu motywacyjnego

Jan Nowak
ul. Zielona 377/56
22-222 Warszawa
tel: 504 XXX XXX
e-mail: jan.nowak@qtmail.win
20.03.2017

Restauracja Pod Kasztanem
ul. Tajemnicza 34
22-222 Warszawa

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na ogłoszenie umieszczone na Państwa stronie internetowej „Sepergotowanie.pl”, chciałbym zgłosić swoją kandydaturę na stanowisko kucharza w restauracji „Amber room”. Zaprezentowane przez państwa wymagania, pokrywają się z moimi kwalifikacjami, dlatego też uważam, że jestem wstanie sprostać w całości Państwa oczekiwaniom.

W 2014 roku ukończyłem Wyższą Szkołę Kulinarną w Warszawie VMI i od tamtej pory poszerzam swoją wiedzę kulinarną oraz kwalifikację, o czym świadczą wymienione w CV kursy. Obecnie jestem kucharzem w „Hotelu Złote Dęby” w Warszawie. Posiadam również dwuletnie doświadczenie na stanowisku kucharza w renomowanych restauracjach. Podczas pracy w nich wielokrotnie musiałem pracować pod presją, dzięki czemu nauczyłem się samodzielnie organizować czas pracy. Jestem osobą kulturalną, odpowiedzialną i kompetentną. Szczególną wagę przywiązuje, do jakości i świeżości produktów, z których wykonywane są potrawy. Ponadto bardzo szybko zaznajamiam się z nowym Menu, a przyrządzanie potraw w nim zawartych nie sprawia mi żadnych trudności. Nie boję się również nowych wyzwań, a do mojej pracy podchodzę kreatywnie. Moim standardem jest zachowywanie porządku w miejscu pracy. Bardzo lubię przebywać między ludźmi i nie mam najmniejszych problemów w komunikowaniu się z zespołem. Bardzo chętnie korzystam z doświadczenia starszych ode mnie kucharzy, dzięki czemu mogę korygować popełniane przeze mnie błędy.

Wraz z nabywaniem doświadczenia moje obowiązki zaczęły poszerzać się o zadania poza kucharskie. Obecnie posiadam również doświadczenie w tworzeniu menu, w zaopatrzeniu restauracji w nowe produkty spożywcze czy w szkoleniu nowych kucharzy. Moje starania zostały zauważone zarówno przez kierownictwo jak i przez gości restauracji, w których pracowałem.

Podejmując prace w Państwa restauracji, dołożę wszelkich starań, aby dania serwowane w lokalu były najwyższej, jakości. Moim zdaniem odpowiednie przygotowanie połączone z pasją pozwoli zmienić każdą przygotowywaną potrawę w dzieło sztuki. Moim dodatkowym atutem jest znajomość języka angielskiego na wysokim poziomie.

Mam nadzieję, że zaproszą mnie Państwo na spotkanie, podczas którego będę miał możliwość szerszego zaprezentowania moich umiejętności oraz doświadczenia. Szczegółowe informacje dotyczące mojej kariery zawodowej mogą Państwo znaleźć w załączonym CV.

Z poważaniem,
Jan Nowak

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w aplikacji dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie Danych Osobowych, tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami.

Oceń artykuł:
Średnia: 5.00 / 5 (1 głosów)

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.

TOP