Zatrudnienie na stanowisku kelnera w pizzerii, kababie czy innego rodzaju resturacji wbrew pozorom wymaga bardzo dużego poświęcenia zaangażowania, umiejętności oraz predyspozycji osobistych. Jest to też dość odpowiedzialne zajęcie ponieważ goście często oceniają całą restaurację przez pryzmat obsługi, która nie służy tylko do zbierania zamówień i podawania potraw, ale także dba o wizerunek lokalu i marki. Dobry kelner powinien znać angielski, mieć nienaganną prezencję i maniery oraz posiadać wszechstronną wiedzę kulinarną. Zamieszczony wzór życiorysu kelnera pokazuje na co należy zwrócić uwagę podczas pisania własnego CV.
Jan Kowalski
11.09.1995
ul. Miodowa 831/901, Warszawa
tel: 501 XXX XXX
e-mail: jan.kowalski@CVninja.pl
Wyższa Szkoła ekonomiczna w Warszawie Kierunek: Finanse i Bankowość
Technikum hotelarstwa im. Z. Nałkowskiej w Warszawie
Hotel Abakan - zakres obowiązków:
Hotel Akacja na stanowisku kelnera i barmana - zakres obowiązków:
Restauracja Pod Orzechem na stanowisku kelnera - zakres obowiązków:
Kurs technik sprzedaży bezpośredniej
Przyspieszony kurs języka angielskiego
Wakacyjny kurs barmański
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w aplikacji dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie Danych Osobowych, tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami.
Mamy nadzieję, że poniższy wzór listu będzie dla Ciebie pomocny i ułatwi Ci pisanie własnego dokumentu.
Kelner - mi się zawsze kojarzył z łatwym dostępem do imprez. Strona podała jego charakterystykę bardziej od strony restauracji, ale może pracować w lokalach organizujących imprezy okolicznościowe. Wtedy praca w takich warunkach byłaby dla mnie przyjemnością. Trzeba tylko być wyposażonym w książeczkę sanepidowską, inaczej dobry lokal nikogo nie zatrudni bez niej.
Kelnerowi obrywa się za cały personel restauracji, więc zdecydowanie trzeba mieć duży dystans do niezadowolenia klientów. Fajnie rozpisane cechy tego zawodu. Ja bym nie potrafiła tak dobrze określić wymagań dla zawodu, który jest dla mnie dosyć oczywisty w tym względzie, co się w nim wykonuje. Na pewno rekruterzy w pierwszej kolejności zwracają się do tych osób z doświadczeniem.
Duża liczba naszych kelnerów i kelnerek to studenci, zwłaszcza w pubach i klubach. Stwierdziłbym, że jest to praca bardziej tymczasowa, pomijając osoby zatrudnione w naprawdę poważnych miejscach - hotele i większe restauracje. Wtedy i wymagania są większe, język obcy podstawą w obsłudze gości, no i maniery muszą być na odpowiednim poziomie. Wszystko się zgadza :)
Właśnie, język angielski. Niby wszyscy się uczą ale nie każdy umie, a kelner wcale nie musi mieś super wiedzy angielskiego żeby i tak ułatwiło mu pracę. Wystarczy jakiś szybki kurs w szkole języka angielskiego aby obyć ię z językiem i mieć odwagę na przeprowadzenie prostej konwersacji. W Warszawie i innych większych miastach ta umiejętność jest konieczna. Pozdrawiam kelnerów!
Idąc pierwszy raz do pracy jako kelner pewnie i tak czeka tam małe przeszkolenie. Sam rozglądam się za pracą wraz z rozpoczęciem studiów, więc kelner wydaje mi się dobrą opcją. Fakt, trochę godzin przepracuje się na nogach, ale ciągle coś się dzieje i klienci dają napiwki. Moje CV jest jeszcze puste w rubryce doświadczenie zawodowe, ale to chyba zrozumiałe. Sam jestem bardzo ciekawy, jak to jest zarabiać na samego siebie.
Szablon CV bardzo dobry. Ukierunkowany typowo pod pracę kelnera, więc zostało podręcznikowo wykonane :) Znajomość kulinariów trochę mnie zmartwiła, bo sam jakoś na gotowaniu się nie znam. Wiadomo, trzeba znać menu lokalu, z którego jedzenie się podaje, ale jakby ktoś dopytywał się mnie o szczegóły, to pewnie nie odpowiedziałbym nic. Bycie kelnerem wydaje mi się zawodem, w którym mogłbym się odnaleźć, ale pracować już na kuchni - zdecydowanie nie... Unikam garnków i patelni ;)