Zatrudnienie na stanowisku kelnera w pizzerii, kababie czy innego rodzaju resturacji wbrew pozorom wymaga bardzo dużego poświęcenia zaangażowania, umiejętności oraz predyspozycji osobistych. Jest to też dość odpowiedzialne zajęcie ponieważ goście często oceniają całą restaurację przez pryzmat obsługi, która nie służy tylko do zbierania zamówień i podawania potraw, ale także dba o wizerunek lokalu i marki. Dobry kelner powinien znać angielski, mieć nienaganną prezencję i maniery oraz posiadać wszechstronną wiedzę kulinarną. Zamieszczony wzór życiorysu kelnera pokazuje na co należy zwrócić uwagę podczas pisania własnego CV.

Dla kelnera dostępny jest Wzór CV Wzór Listu motywacyjnego

Curriculum Vitae

Dane osobowe

Imię i nazwisko

Jan Kowalski

Data urodzenia

11.09.1995

Adres

ul. Miodowa 831/901, Warszawa

Telefon

tel: 501 XXX XXX

E-mail

e-mail: jan.kowalski@CVninja.pl

Wykształcenie

01.09.2014 – obecnie

Wyższa Szkoła ekonomiczna w Warszawie Kierunek: Finanse i Bankowość

01.09.2010 – 03.06.2014

Technikum hotelarstwa im. Z. Nałkowskiej w Warszawie

Doświadczenie zawodowe

03.2015 - 02.2016

Hotel Abakan - zakres obowiązków:

  • Przyjmowanie zamówień
  • Podawanie dań
  • Przygotowywanie imprez zamkniętych
  • Obsługa kasy
02.2014 - 11.2014

Hotel Akacja na stanowisku kelnera i barmana - zakres obowiązków:

  • Przyjmowanie zamówień
  • Podawanie dań
  • Przygotowywanie drinków
  • Obsługa kasy
06.2011 - 09.2011

Restauracja Pod Orzechem na stanowisku kelnera - zakres obowiązków:

  • Przyjmowanie zamówień
  • Podawanie dań

Kursy i szkolenia

01.2014

Kurs technik sprzedaży bezpośredniej

01.09.2013 – 28.04.2014

Przyspieszony kurs języka angielskiego

07.2013

Wakacyjny kurs barmański

Dodatkowe umiejętności

  • Język angielski – poziom B2
  • Umiejętność przyrządzania drinków

Zainteresowania

  • Gotowanie
  • Zdrowie żywienie
  • Bieganie
  • Literatura fantasy

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w aplikacji dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie Danych Osobowych, tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późniejszymi zmianami.

Oceń artykuł:
Średnia: 4.00 / 5 (5 głosów)

Cechy i kompetencje wymagane na stanowisku kelnera

  • Wygląd i kultura osobista - kontanty interpersonalne między kelnerem a klientem wymagają schludnego wyglądu i nienagannych manier i znakomitej prezencji.
  • Umiejętność radzenia sobie ze stresem - w restauracji bywają sytuacje stresujące, podczas których kelner musi zachowac zimną krew.
  • Język angielski - bardzo częto (zależnie od restauracji, jej lokalizacji i klasy) gośćmi moga być obcokrajowcy w związku z tym znajomoć angielskiego może się przydać.
  • Wiedza kulinarna - bardzo przydaje się, zwłaszcza przy rozmowie z nieco bardziej dociekliwym gociem.
  • Dobra kondycja - praca kelnera może wydawać się lekka jednak kilka lub czasem kilkanacie godzin na nogach wymaga fizycznych warunków.

Obowiązki kelnera

  • Przyjmowanie zamówień
  • Podawanie potraw i napojów
  • Przygotowanie sali, stołów
  • Utrzymanie czystości
  • Nawiązywanie kontaktu z klientem i dbanie o dobry wizerunek lokalu

Mamy nadzieję, że poniższy wzór listu będzie dla Ciebie pomocny i ułatwi Ci pisanie własnego dokumentu.

Komentarze:

  1. MarioMario pisze:

    Kelner - mi się zawsze kojarzył z łatwym dostępem do imprez. Strona podała jego charakterystykę bardziej od strony restauracji, ale może pracować w lokalach organizujących imprezy okolicznościowe. Wtedy praca w takich warunkach byłaby dla mnie przyjemnością. Trzeba tylko być wyposażonym w książeczkę sanepidowską, inaczej dobry lokal nikogo nie zatrudni bez niej.

  2. AnetkaAnetka pisze:

    Kelnerowi obrywa się za cały personel restauracji, więc zdecydowanie trzeba mieć duży dystans do niezadowolenia klientów. Fajnie rozpisane cechy tego zawodu. Ja bym nie potrafiła tak dobrze określić wymagań dla zawodu, który jest dla mnie dosyć oczywisty w tym względzie, co się w nim wykonuje. Na pewno rekruterzy w pierwszej kolejności zwracają się do tych osób z doświadczeniem.

  3. EmilEmil pisze:

    Duża liczba naszych kelnerów i kelnerek to studenci, zwłaszcza w pubach i klubach. Stwierdziłbym, że jest to praca bardziej tymczasowa, pomijając osoby zatrudnione w naprawdę poważnych miejscach - hotele i większe restauracje. Wtedy i wymagania są większe, język obcy podstawą w obsłudze gości, no i maniery muszą być na odpowiednim poziomie. Wszystko się zgadza :)

  4. MarekMarek pisze:

    Właśnie, język angielski. Niby wszyscy się uczą ale nie każdy umie, a kelner wcale nie musi mieś super wiedzy angielskiego żeby i tak ułatwiło mu pracę. Wystarczy jakiś szybki kurs w szkole języka angielskiego aby obyć ię z językiem i mieć odwagę na przeprowadzenie prostej konwersacji. W Warszawie i innych większych miastach ta umiejętność jest konieczna. Pozdrawiam kelnerów!

  5. KarolekKarolek pisze:

    Idąc pierwszy raz do pracy jako kelner pewnie i tak czeka tam małe przeszkolenie. Sam rozglądam się za pracą wraz z rozpoczęciem studiów, więc kelner wydaje mi się dobrą opcją. Fakt, trochę godzin przepracuje się na nogach, ale ciągle coś się dzieje i klienci dają napiwki. Moje CV jest jeszcze puste w rubryce doświadczenie zawodowe, ale to chyba zrozumiałe. Sam jestem bardzo ciekawy, jak to jest zarabiać na samego siebie.

  6. Kucharz 66Kucharz 66 pisze:

    Szablon CV bardzo dobry. Ukierunkowany typowo pod pracę kelnera, więc zostało podręcznikowo wykonane :) Znajomość kulinariów trochę mnie zmartwiła, bo sam jakoś na gotowaniu się nie znam. Wiadomo, trzeba znać menu lokalu, z którego jedzenie się podaje, ale jakby ktoś dopytywał się mnie o szczegóły, to pewnie nie odpowiedziałbym nic. Bycie kelnerem wydaje mi się zawodem, w którym mogłbym się odnaleźć, ale pracować już na kuchni - zdecydowanie nie... Unikam garnków i patelni ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola oznaczone * są wymagane.

TOP